Održan sastanak Udruge RMZO u Omišlju

Dana 1. srpnja u Omišlju održan je sastanak Udruge RMZO.

U dinamičnoj raspravi kritički smo se osvrnuli na protekli period te donijeli zaključke kako bi u budućnosti još kvalitetnije ispunjavali zadaće i opravdali postojanje jedne specifične udruge poput RMZO. Uz članove RMZO na sastanku su nazočili i predstavnici HSCB-a.

 

Restauracija objekta “Japetić”

 

Nadnevka 25. ožujka održana je akcija renoviranja objekta na Japetiću.

U akciji je sudjelovalo više od 10-tak ljudi koji su došli pomoći oko čišćenja i uređenja kontejnera na Japetiću. Bili si ovdje radioamateri, članovi HSCB i članovi RMZO. Ovim aktivnostima na terenu započeta je i suradnja s HSCB s kojim je RMZO potpisao sporazum o suradnji. Razgovaralo se i o daljnjoj suradnji oko komunikacijske infrastrukture; APRS, FRN te ostalih sustava veza.

Potpisan ugovor o suradnji sa HSCB-om

Nadnevka 18.03.2017. u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici potpisan je ugovor o suradnji između Hrvatskog saveza CB klubova (HSCB) i udruge Radio mreža za opasnost (RMZO).
U ime HSCB-a ugovor je potpisao Djuka Pelcl, a u ime RMZO Robert Vatta.
Svečanosti su nazočili predstavnici radioamaterske zajednice, DUZS-a, ZTK, Hrvatskog časničkog zbora, CB klubova i RMZO.
Udruživanje ova dva subjekta ima intenciju senzibilizirati mlade ljude te ih obučiti standardnim operativnim postupcima u Sustavu Civilne zaštite, a u slučaju velike nesreće ili katastrofe.
Dosadašnji napori obje organizacije nisu bili fokusirani isključivo na rad sa radio uređajima već razvoj širokog spektra vještina potrebnih kako u situacijama ugroze, tako i u svakodnevnom životu te je u tom kontekstu nađen i zajednički interes ka povezivanju i osnaživanju djelovanja u zajednici.

 

Obučni kamp “Lisina 2016”

15032458_1635549596470608_139314643_nU trajanju od 4.-6. studenog 2016. na prostoru park šume Lisina održan je obučni kamp u kojem su učestvovale udruge „eRIpio“ – Hrvatska udruga za promicanje vrijednosti i tehnika civilne zaštite  i Radio mreža za opasnost (RMZO) .

Zadaća RMZO je bila da osigura kontinuiranu koordinaciju i izvješćivanje prema INSARAG standardima te pruži administrativnu potporu svim učesnicima vježbe.

Specifikum ove vježbe je bio da na tom području nema GSM signala što je predstavljalo još veći izazov i simuliralo uvjete u kakvima bi radili u realnoj situaciji za koju se obučavamo i opremamo.

Uz vrlo nepovoljne vremenske uvjete koji su vladali i uz deprivaciju uobičajenih telekomunikacijskih kanala uspješno smo odradili zadatke koji su nam bili postavljeni.

Predavanja koju su održana drugog dana bila su vrlo iscrpna, te su obuhvaćala:

-” Zaštita i očuvanje parka prirode”-Egon Vasilić, ravnatelj PP Učka

-” Ustrojavanje timova za vježbu”-Siniša Badovinac,  predsjednik Udruge eRIpio

-“Osnove topografije, rad sa GPS”-Siniša Badovinac,  predsjednik Udruge eRIpio

-“Pružanje prve pomoći unesrećenim u ruševinama”  Ivan Kanjer,  ZZHM PGŽ, član eRIpio

-“Rad sa novim sustavima veze”-Robert Vatta, predsjednik RMZO

-“Timski rad”-brigadir Stanislav Linić, zamjenik predsjednika HČZ RH–ZU

Osim samog kampa koji je bio namijenjen članovima udruge želja nam je bila skrenuti pozornost i senzibilizirati javnost na vrijednosti ovakvih mjesta kojima prijeti propadanje, te na neki način vratiti ih u život i funkciju, pa i na ovaj način.

Na podršci u toj nakani zahvaljujemo se općini Matulji kao i svim predavačima , koji su također prepoznali naše intencije.

Zahvaljujemo svim učesnicima na suradnji !

eRIpio o vježbi “Lisina 2016”

HČZ ZU o vježbi “Lisina 2016”

PodUčkun.net o vježbi “Lisina 2016” ⇒

Časopis Zaštita ⇒

Čujnost V3 na području otoka Krka

14218080_1535685906456978_1168103140_n

Na zahtjev JVP Krk izvršeno je terensko izviđanje procjene čujnosti repetitora V3 (analogni VHF) na području otoka Krka od strane strukovne udruge RMZO. Aktivnost se odvijala u dva termina: 28.8.2016. te 02.9.2016 gdje se u prvom dijelu pažnja poklonila zapadnom dijelu otoka, a u drugom istočnom dijelu.

Ispitane su 32 pozicije koje JVP Krk cijeni kao kritične u pogledu telekomunikacijske pokrivenosti predmetnim repetitorom. Ispitivanje se vršilo na način da je jedna ekipa RMZO bila smještena u prostorijama JVP Krk, dok je druga u pratnji djelatnika JVP Krk odlazila na unaprijed dogovorene pozicije.

Prije početka ispitana je ispravnost radio uređaja, kablaže i antene u stožeru JVP Krk, nakon čega je isto učinjeno i sa telekomunikacijskom opremom JVP Krk u vozilu te je ista ocijenjena kao ispravna

Tjedan dana prije početka terenske aktivnosti provodile su se svakodnevne provjere veze sa JVP Krk kako bi se eventualno uočile smetnje ili neispravnosti u radu repetitora .

Vatrogasna karavana “Sava 2016.”

Dobrovoljno vatrogasno društvo Dubrava ove godine od 5. do 7. kolovoza 2016 po prvi puta organiziralo je Vatrogasnu karavanu „Sava 2016“. Riječ je o  edukativno-rekreacijsko-turističko-zabavnoj manifestaciji koja obuhvaća tri županije; Zagrebačku, Sisačko-moslavačku i Brodsko-posavsku, te 232 km adrenalinskog događaja na rijeci Savi, s logističkom pratnjom na kopnu. Cilj manifestacije bilo je okupljanje i povezivanje vatrogasnih društava s područja RH uz rijeku Savu, s naglaskom na obnovu prethodno stečenih znanja iz područja rukovanja čamcima, operativno-taktičkog postupanja prilikom spašavanja na vodi, u cjelini za zakonito, profesionalno, stručno i kvalitetno postupanje u službi.

Karavanu je u vodenom i cestovnom konvoju ukupno činilo 50 članova iz JVP Zagreb, VP Kutina, VP Sisak, DVD Resnik, DVD Branovec, Zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba i Brodsko-posavske županije te organizatora DVD Dubrava.

Nakon okupljanja i radnog sastanka u domu DVD-a Rugvica, krenulo se u Oborovske Novake na spuštanje čamaca u rijeku Savu, odakle je po lijepom i sunčanom vremenu krenuo plov.Briefing u Rugvici

U Lijevoj Martinjskoj Vesi zapovjednom plovilu pridružuje se tim Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, dok se u cestovnom konvoju jedan član RMZO-a (Luka – 9A3ELB) pridružuje vozilu hitne medicinske pomoći, a drugi (Zoran – 9A4DD), ostaje u logističkom vozilu konvoja. Cestovna karavana u Lijevoj Martinskoj Vesi

Prvi predah karavane bio je u mjestu Palanjek, uzvodno od Siska u Sisačko-moslavačkoj županiji gdje DVD djeluje još od davne 1907. godine a članovi su se doista potrudili osigurati okrijepu kavom i osvježavajućim napicima na čemu smo im bili vrlo zahvalni.

Dio riječne karavane u mjestu Palanjek

Daljnji put karavana je nastavila prema mjestu Gušće, gdje je organizirana duža pauza za odmor i ručak. U tom trenutku uspostavljena je veza s trećim članom RMZO-a (Stipom – 9A5NLO) koji je iz Bjelovara krenuo prema Jasenovcu kao krajnjem odredištu prvog dana. Kako su u sklopu cestovne karavane bila i quad vozila, lokalnom je stanovništvu izvšrena je njihova prezentacija s demonstracijom vožnje. Dio ekipe RMZO-a logističkim vozilom konvoja direktno se upućuje u Jasenovac, gdje s trećim članom uspostavlja centar veze podižući HF i VHF sustave (službeni kanali i HAM opseg). Uspostava i provjera veze obavljena je fonijom s postajama u Zagrebu (9A5EX) i Kostreni (9A4AA), te preko repetitora R3A Kutina i na službenim simpleksnim kanalima prema taktičkom rasporedu.

Oprema RMZOUKV i KV antenski sustavi

Cestovni dio karavane u međuvremenu je zahvatilo olujno nevrijeme te je došlo do manjih zapreka u vidu odlomljenih grana i srušenog stabla na cesti, no članovi konvoja sve su riješili bez većih problema pa je nastavljen put prema Krapju, gdje se u lokalnom DVD-u čekalo na prolaz riječnog konvoja. Na putu prema Jasenovcu, članu cestovnog konvoja probušila se guma na prikolici, te je posredstvom RMZO-a prenijeta poruka u Jasenovac o potrebi vulkanizerskih usluga. Cestovni i riječni konvoj stigli su u Jasenovac u 19:00 h. Nakon zbrinjavanja plovila i smještaja u lokalnom domu, uslijedila je večera i druženje s domaćim stanovništvom i članovima lokalnih DVD-ova uz veselje, pjesmu i ples.

Ekipa RMZO-a slobodno vrijeme iskoristila je za upoznavanje zainteresiranih članova DVD-a i drugih gostiju sa svojim radom i aktivnostima u sustavu zaštite i spašavanja, ali i radioamaterskim hobijem u cjelini. S obzirom da se olujno nevrijeme pojačavalo, HF sustav veze iz sigurnosnih razloga privremeno je prekinuo s radom. Po smirivanju nevremena, nakon 30ak minuta, daljnji rad nastavljen je na radioamaterskim opsezima do kasnih noćnih sati.

Dan drugi

Po obavljenom doručku i pripremi plovila, karavana je nastavila put prema konačnom odredištu Davoru. Prema predviđenom planu, radi okrijepe i ručka prethodno se zaustavila u mjestu Orubica, gdje su s članovima lokalnog DVD-a razmijenjena iskustva te je demonstriran rad quadcopter drona. Riječna karavana

Dio ekipe RMZO-a ponovo je ranije napustio karavanu i otišao u Davor gdje podiže HF i VHF sustav te u rad pušta ALE i WinLink. Dolaskom karavane u Davor, intenzivno su počele pripreme za izvođenje predviđene vježbe u koju se RMZO uključuje u pružanju logističke potpore. U Davoru

U 18:30 sati počela je vježba po sljedećem scenariju: na brodu-teglenici izbija požar, ima ozlijeđenih osoba. Po dojavi centra 112, alarmira se lokalni DVD koji izlazi na mjesto događaja, izvlači ozlijeđene te pristupa gašenju požara iz čamaca i s kopna. Zbog mogućnosti izlijevanja goriva iz plovila, preventivno se postavlja plutajuća brana. Po procjeni zapovjednika intervencije, radi pregleda podvozja broda u pomoć se poziva ronilačka ekipa. Pregledom se pronalazi još jedna unesrećena osoba, te se pristupa njenom izvlačenju na obalu, gdje  liječnica HMP može samo konstatirati smrt uzrokovanu teškim ozljedama glave. Za vrijeme izvođenja vježbe dva člana RMZO-a rade na održavanju veza već spomenutim načinima, dok treći član sudjeluje u osiguranju perimetra vježbe.

Pokazna vježba u DavoruPokazna vježba - Djelatnici HMPPokazna vježbaEkipa RMZO u Davoru

Po uspješno obavljenoj vježbi, večera i druženje održano je na mjesnom trgu u sklopu tradicionalne manifestacije 15. Ribarske večeri. Nakon „prospavane-vesele“ noći, vatrogasna karavana uputila se cestovnim konvojem prema Zagrebu.

Na kraju valja spomenuti da su uz već spomenute članove DVD-ova i JVP-ova u u organizaciji sudjelovali i predstavnici DVD Rugvica, DVD Davor, DVD Brezovica, DVD Oborovo, Hrvatske gorske službe spašavanja i tvrtke Komteh d.o.o. dok su potporu pružili DVD Orubica, DVD Gušće, DVD Jasenovac, DVD Palanjek, DVD Krapje, JVP Nova Gradiška i Ministarstvo unutarnjih poslova – Služba za granicu policijske uprave Brodsko-posavske.

(Pripremio: Zoran Turković , 9A4DD)

 

Obnavljanja telekomunikacijske infrastrukture DUZS-a na području PGŽ

13082047_1380974938594743_1806155238_n

Nadnevka 14. i 15. travnja 2016. provođene su aktivnosti obnavljanja telekomunikacijske infrastrukture DUZS-a na području PGŽ te postavljanje radio mail klijenta u ŽC112 Rijeka.

13081596_1380975041928066_293435395_n

Aktivnost je započela 14.04.2016. u 10,00 sati, postavljenjem V3 ,a završila 15.04.2016. u 20,00 sati testiranjem i uspostavljenjem veze stanica NPRDRMZO i R51 na HF-ALE sustavu.

13081860_1380975138594723_1077394594_n

Zamijenjena su dva repetitora koja pokrivaju naše područje (V1 na području Ravne Staje i V3 na području mjesta Kras na otoku Krku) , a u ŽC112 Rijeka postavljen je HF radio uređaj te antenska infrastruktura čime je i Rijeka umrežena u DUZS HF sustav.
Djelatnici županijskog centra prošli su i osnovnu edukaciju za rad na novom sustavu.
Uz to je ispitani i postojeći kapaciteti; UKV uređaji i antene kojima raspolaže županijski centar.

13023543_1380975515261352_53579956_n     13077338_1380975455261358_714188321_n

Aktivnost je obavljena u 20 radnih sati raspoređenih u dva dana, a u njoj su uz djelatnike DUZS/DIKS sudjelovali i članovi RMZO i udruge eRIpio.

Svima koji su sudjelovali u ovoj aktivnosti se zahvaljujem u ime RMZO.

RMZO – “RADIOAMATERSKO OSPOSOBLJAVANJE ARON 2016” , IG –Slovenija

Slika1 Slika2

U subotu 02. travnja 2016. predstavnik RMZO , gdin. Rajko Samueli-Kačić ( sudjelovao je u radu jednodnevnog osposobljavanja u organiziranju i radu radio-komunikacija u izvanrednim situacijama koje su organizirali slovenske kolege u Centru za izobrazbu u IG-u, pored Ljubljane, u organizaciji ARON Slovenija.

Slika3

Cijeli seminar je bio dobro osmišljen te je bila  prilika  detaljno upoznati se sa njihovim sustavom radio veza kojim se koriste kako radio-amateri tako i razne službe od slovenskih oružanih snaga pa do policije, vatrogasaca i Državne uprave za zaščito in reševanje.

Dobar dio sadržaja i tema već je našim predstavniku  od ranije bio poznat iz našeg rada ,a najzadovoljniji je bio sa saznanjima koje su prezentirali kolege koji su sudjelovali u događajima iz veljače 2014. kada se i kod njih dogodio veliki ledolom i kada su pali mahom svi poznati javno dostupni sustavi komunikacija.

Slika4RMZO planira u organizaciji i prezentiranju od strane gdin. Rajko Samueli-Kačić  prezentaciju sa materijalima sa tog  seminara.

Na kraju samog seminara sa pojedinim kolegama koji su bliže našoj županiji (Postojna, Ilirska bistrica) dogovorena je i suradnja ,koja se treba sprovesti i institucionalno.

 

 

9A3WAG, RMZO-89705

Teme koje su obrađivane na seminaru :

1. Otvorenje i kratko predstavljanje Tilen-S56CT
2. Organiziranost sistema zaštite i spašavanja u Republiki Sloveniji, Janko-S56AFJ
3. Organiziranost ARON ekipa (državna, regijska, opčinska), suradnja  s URSZR i suradnje  K-općine, Nacrt aktiviranja i standardi u opremi, organiziranju i osposobljavanju ekipa radio amatera, Matej-S56ZM
4. Regijski centri za obavješćivanje  i njihova vuoga u sistemu zaštite i spašavanja, Tilen-S56CT
5. Center za obavješćivanje  Republike Slovenije i njegova uloga u sistemu zaštite i spašavanja, S51WC-Franci
6. Sistemi radijskih veza u MORS, koji se uporabljavaju  za potrebe ZiR, Tilen-S56CT
7. Primjeri  iz prakse (ledene kiše, poplave,..), sudjeluju  članovi ARON ekipa, uvod   Tilen-S56CT ili  Matej-S56ZM
8. Uporaba digitalnih komunikacija i ostalih načina  rasa primjerenih za EmComm/ARON, Matjaž-S57MK
9. Primjeri upotrebe  EmComm u  inozemstvu, Matjaž-S57MK
10. Uloga i obveze do IARU R1 EmComm, međunarodna  aktivnost, Tilen-S56CT